19e Twinkeltoernooi: Vrolijk en Respectvol

Op 19 januari 2019 vond in Gilze de 19e editie plaats van het Twinkel judo toernooi. Respect hebben voor elkaar is de kern van onze mooie judo sport. Het hoort er gewoon bij, net als een schoon judo pak en een schone mat. Zonder respect is er geen judo.Als er een kampioenschap respect hebben zou worden gehouden, dan zouden de bijna 100 A(angepaste)-judoka’s van het 19e Twinkel toernooi die zeker winnen! Met vlag en wimpel.

Het is dus fijn en warm in de hal, al heeft iedereen koude voeten. De verwarming doet het niet en buiten is onder het vriespunt. Het is dus gewoon koud in Achter de Tuintjes en eigenlijk kun je zo geen toernooi draaien. Iedereen constateert dat, niemand klaagt (behalve de organisatie).

Rond 9 uur druppelen de eerste sporters binnen. De spanning is merkbaar. Wat valt er eigenlijk te winnen? is een belangrijke vraag aan de eerste persoon die je in zo’n zwart pak tegen komt. Zijn er medailles? Kun je na afloop douchen? Waar moeten de meisjes zich omkleden? (dit vraagt een boom van een vent met een big smile), liggen de matten er al? Mag je de zaal nu al in?

 

 

De judoka’s met hun vele coaches/begeleiders gaan samen  de zaal in. De ruimte wordt goed verkend, de medewerkers worden begroet. Het heeft allemaal even iets meer tijd nodig dan bij een regulier toernooi. Weging is er niet. Indeling vindt vooral plaats op basis van de leeftijd, het opgegeven gewicht en de ‘beperkings’ klasse. Om de uiteindelijke poules goed samen te kunnen stellen worden we flink geholpen door Tycho Werff, die de meeste deelnemers persoonlijk kent. We draaien halve competitie, dus iedereen kan 3 of 4 partijen draaien.

Wie wil ons district gaan helpen met financiën?

Het bestuur van JBN district Zuid-Nederland is naarstig op zoek naar een vrijwilliger die het district wil gaan ondersteunen met haar financiële zaken. Het afgelopen jaar heeft onze portefeuillehouder Technische zaken, Rens van Stigt, ad-interim deze zaken opgepakt. Hij wil hier terecht een punt achter gaan zetten en daarom hopen we al op zeer korte termijn in gesprek te kunnen gaan met een mogelijk opvolger.

Als penningmeester ben je enerzijds bezig, als lid van het districtsbestuur, met het opstellen en bewaken van budgetten, anderzijds met het beheren van de kas en het verrichten van betalingen. Het grootste deel van de uitvoering van de boekhouding gebeurt door het bondsbureau in Nieuwegein. Daarnaast telt je stem natuurlijk mee bij alle besluiten die door het districtsbestuur worden genomen.

Als je interesse hebt in deze functie neem dan contact op met Rens van Stigt (jbnzn.penningmeester@gmail.com).
Ken jij iemand die deze functie misschien zou kunnen ambiëren, laat het ons dan weten, zodat wij contact kunnen opnemen met die persoon.

Judo gigant Jan van Gent overleden

Op 7 december 2018 is judo pionier Jan van Gent overleden. Jan heeft een belangrijke rol gespeeld in de opbouw en consolidatie van het judo, niet alleen in ons district, maar zeker ook in Nederland.
Jan was klein van stuk, maar groot in het judo. De oprichter van sportschool Jan van Gent in Den Bosch stopte pas 5 jaar geleden, na liefst 65 jaar, als judo leraar. Jan is ook actief geweest als vrijwilliger binnen het district. Naast examinator is Jan 30 jaar judo scheidsrechter en 13 jaar voorzitter geweest van onze districts graden commissie Judo. Daarnaast is hij ook lid en voorzitter geweest van de nationale graden commissie Judo.

In 2003 kreeg Jan uit handen van Anton Geesink de 8e dan Judo.
Jan van Gent was JBN bondsridder met het gouden ereteken, en dankzij zijn decennialange inzet voor het judo heeft hij ook een koninklijke onderscheiding ontvangen: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sensei Jan is 90 jaar geworden.

Wij wensen zijn echtgenote Lenie (ze waren 2 weken geleden 70-jaar getrouwd!), zijn 2 zonen en zijn vele (judo) vrienden veel sterkte toe.

Sinterklaas judotoernooi gaan niet door

Het Sinterklaas toernooi, dat moest plaats vinden op 2 december, gaat niet door. Na overleg met enkele hoofdpieten is ook de Sint geïnformeerd (via WhatsApp). Hij liet ons weten dat hij het jammer vond, maar dat hij kon begrijpen dat zeker op 2 december veel judoka’s andere afspraken hebben. Hij liet de Jeugdcommissie wel weten dat hij verwacht dat zij later in dit seizoen alsnog een beginnerstoernooi gaan organiseren. De Jeugdcommissie is het hiermee helemaal mee eens, en gaat haar best doen om een nieuwe datum te vinden.