jbn.nl/zn inderdaad: voortaan is dat het adres van onze website

Vanaf februari 2019 worden op deze website geen nieuwe berichten meer geplaatst. De komende periode zullen formulieren, commissies en andere actuele zaken verwijderd gaan worden op deze website. Al deze info is vanaf vandaag zichtbaar op de jbn.nl website. Het nieuwe adres? gewoon jbn.nl/zn

Deze oude site blijft nog aanwezig, met name voor diegenen die soms, tot mei 2015, terug willen kijken:

Rest mij nog om onze webmaster Ronald van Kalkhoven, en Marcel van de Kerkhof met zijn vele foto’s, te bedanken voor de vele uren die zij in deze web site hebben gestoken om het de bezoekers naar hun zin te maken.

Matsuru Dutch Open Espoir 2019: Superlatieven!

Voor wie niet weet wat “superlatieven” betekent: Dat zijn woorden als: geweldig, vet, cool, gaaf en andere dingen die erg overdreven klinken, als je ze hoort over een sportwedstrijd.

We hoorden ze opnieuw. In alle talen. Mondeling en schriftelijk. Kijk maar op FB. Wij speelden dat samen klaar, als district en dat al voor de 43e keer. We zijn plettertrots op ons, maar ook op jullie: onze judoka’s

Proficiat papa’s en mama’s ! Ze werden niet allemaal kampioen, maar wat hebben jullie keurige respectvolle kinderen en wat hebben wij, de 250 vrijwilligers en alle coaches, genoten van jullie kinderen. Balen als je er al snel uit ligt hoort bij sterker worden, maar is niet leuk. Met een dergelijke zware bezetting kan dat wel gebeuren.

Ik stel voor: Olivier Fleurmon. Fransman en hij woont in Parijs. Hij is van de grote club Blanc-Mesnil en dat is ook de plek waar hij woont . Het is een wijk bij Parijs. Hij doet mee onder 21 jaar. Olivier is wereldkampioen jiujitsu en vindt Engels praten nog best lastig. Het is ook verder een vrij onopvallende bescheiden jongen. Hij is dus al wel  wereldkampioen en hij won afgelopen jaar brons  op de Franse kampioenschappen Judo. Omdat judo heel groot is in Frankrijk is dat niet zomaar iets, maar ook een topprestatie.

Hij vindt het geweldig bij ons.  We zijn organisatorisch top en dan komen de complimenten weer. Hij is trots op zijn 3e plaatst in de klasse tot 73 kilo, want dit is zijn eerste internationale judowedstrijd. In jiujitsu wint hij meestal wel, maar dit is zijn eerste echte internationale judomedaille.

Olivier baalt ook. Hij verloor, omdat hij een stomme fout maakte. Dat kan, maar hij maakte diezelfde fout ook al op de Franse kampioenschappen  en dat is dus echt stom. Hij is wel superblij dat hij nu weet, dat hij daar echt aan moet gaan werken en moet voorkomen, om datzelfde nog een keer te doen. Dit was dus een mooi leermoment en hij kan nu weer lekker ergens echt aan gaan werken.

Geweldige kerel. Ik heb het gevoel, dat we hem nog wel ooit tegen gaan komen. Bijvoorbeeld in Bercy, in februari, als daar het Tournoi de Paris gehouden gaat worden. Dat is het Espoir toernooi, maar dan voor senioren en met 10.000 judokenners op de tribunes. Je moet maar eens gaan kijken daar.

Sinterklaas judotoernooi gaan niet door

Het Sinterklaas toernooi, dat moest plaats vinden op 2 december, gaat niet door. Na overleg met enkele hoofdpieten is ook de Sint geïnformeerd (via WhatsApp). Hij liet ons weten dat hij het jammer vond, maar dat hij kon begrijpen dat zeker op 2 december veel judoka’s andere afspraken hebben. Hij liet de Jeugdcommissie wel weten dat hij verwacht dat zij later in dit seizoen alsnog een beginnerstoernooi gaan organiseren. De Jeugdcommissie is het hiermee helemaal mee eens, en gaat haar best doen om een nieuwe datum te vinden.

DK Jeugd 2018

Zondag 14 oktober, sporthal Achter de Tuintjes te Gilze: het districtskampioenschap Jeugd op een spiksplinternieuwe judomat. De mat is zo nieuw dat hij net voor de wedstrijd uit het plastic wordt gehaald. De kinderen hebben dat vast niet door, zeker de jongste groep tot 8 jaar, waar we de dag mee beginnen niet. Zij hebben het druk met opwarmen. Zij spelen zich warm en dat is altijd een hele vrolijke boel, waar ze zichtbaar erg van genieten.

Voor de mensen, die hen begeleiden is het een mooi moment voor de sociale contacten met collega’s en dat het even duurt, daar heeft niemand in de zaal problemen mee.

Ondertussen wordt er door een heel klein groepje, onder hoge druk, heel hard gewerkt. De tijd tussen wegen en wedstrijd hebben zij altijd erg hard nodig, om al degene die wel inschreven, maar niet op komen dagen, weg te halen. Nog meer werk is het om alle kinderen, die erg hard groeiden, over te schrijven naar een zwaarder gewicht en een enkeling terug te schrijven. Met gewichtsklassen van soms maar 2 kilo is het voor ouders ook moeilijk inschatten, wat een kind, vaak weken later, zal wegen. Er gaat dus best veel mis, wat dat betreft.

Dat overschrijven is een lastig werkje, wat zorgvuldig moet gebeuren. Je kunt beter wat later beginnen, dan door de tijdsdruk fouten maken, want fouten zijn, in een later stadium van het toernooi, erg lastig te herstellen. Het overkwam ons wel vandaag.

Het is meteen de reden waarom het altijd zo lang duurt, zo’n judo-dag. Wegen en de controle van inschrijvingen heeft tijd nodig. Met 219 inschrijvingen uit 28 scholen en verenigingen en bijna allemaal deelnemertjes, die al wel eens een toernooitje maar nog nooit een kampioenschap hebben mee gemaakt, moet er veel worden uitgelegd.

Klik hier om de foto’s van alle kampioenen te zien.