Zuid Nederlands kampioenschap tot 15 jaar

Prachtige spectaculaire ippons en veel mooi technisch judo op zondag 28 februari in Gilze, maar natuurlijk mislukt er ook nog veel. Vaak mislukt het, omdat deze jonge judoka’s wel de lef hebben om er vol in te duiken, maar dat de afwerking er nog niet helemaal is. Ze zijn ook duidelijk nog niet zo heel erg met tactische spelletjes bezig. Het nivo verschil is soms best groot en ook het verschil in leeftijd telt soms nog zwaar mee, maar het maakt het leuk om naar te kijken. Kijk hier voor de foto’s

Druk van coaches en ouders is er niet. Niet zichtbaar in ieder geval. Toch staan ze bijna allemaal nerveus bij de weging, want deze wedstrijd is belangrijk. In ieder gewicht mogen er wel vier naar de Bondskampioenschappen in Apeldoorn en daar wil je natuurlijk wel bij zijn. Zeker als er ook nog anderen uit je club gaan. De teleurstelling, als het niet lukt, is soms zo groot dat de tranen zichtbaar over de wangen lopen, maar gelukkig reageren de meest volwassen mensen troostend, of heel rustig, zoals de coach, die met een glimlach, achter een verdrietige verliezer aan loopt.
Het is duidelijk een dag om ervaring op te doen en om te leren met druk om te gaan, zelfs als die druk alleen vanuit je zelf komt.
Mooi is om te zien, dat ze eigenlijk allemaal al zo volwassen zijn in hun sport. De papieren zijn perfect in orde, de gewichten kloppen, maar voor de twijfel zit er al 5 euro voor een overschrijving in het paspoort. Ook hebben er al heel veel een rugembleem en hebben ze netjes hun witte en rode banden bij zich.

Het is een gezellige dag met een hele rommelige start. We werken met een nieuw wedstrijdprogramma en nieuwe programma’s hebben soms kinderziektes. Alle testen deden het perfect, maar vandaag wilde de verbinding met internet niet meer. Omdat we deze keer met de meisjes begonnen en omdat die groep vrij klein is ging dat nog wel. Loten ging en vervolgens is er ouderwets geprint. We hebben dus gewoon geschreven ipv ingevoerd. Bij de jongens werd het vervelender. Het duurde allemaal veel te lang voor alles geprint was en verdeeld over de matten en dat is niet prettig als je klaar staat voor een belangrijke wedstrijd.

De scheidsrechters hadden er om 1 uur, toen we begonnen, al een heel blok opzitten. Zij waren om half 9 begonnen aan een applicatie cursus en ze hadden maar een korte pauze voor de lunch. Dat is dan meteen de reden waarom we deze keer niet om 10 uur aan de wedstrijden begonnen zijn, maar dat de aanvang 1 uur was. Scheidsrechters hebben regelmatig dergelijke bijeenkomsten en dus niet alleen wanneer de regels veranderen. Hoe belangrijk ze dat vinden blijkt uit het feit, dat er maar 3 afmeldingen waren en dat alle anderen districtscheidsrechters aanwezig waren. Op een dergelijke bijeenkomst worden er situaties getoond en worden er situaties beschreven, waar scheidsrechters het op dat moment moeilijk mee hadden en daar wordt dan over gesproken. Soms vinden ouders, dat hun kind een wazari verdiend, maar overwegen de scheidsrechters diskwalificatie, omdat ze de techniek gevaarlijk vinden. Ze geven die zware straf dan niet altijd en hebben daar op dat moment dan een goede reden voor, maar willen er toch nog een keer over praten met anderen.MLBL7938
Deze bijeenkomsten zijn interessant en coaches zijn welkom, maar te weinig aanwezig.
Gehuldigd werd er ook weer: Districtswaarderingsspelden met de bijbehorende bloemetjes waren er voor Kees Hessels, die al een jaar of 14 veel werk verzet en o.a. de inschrijvingen en resultaten verzorgd en voor Tamara Korff, die al ruim 20 jaar als vrijwilliger inzetbaar is in het district en nationaal. Beiden zijn lid van het Woc.
Kijk hier voor de foto’s