ZNK -21

Zaterdag 30 januari 2016: ZN Kampioenschap tot 21 jaar. Een van de ex-kampioenen, zijn trainer zegt: vroeger waren er net zo veel in mijn gewicht als dat er nu in totaal zijn, maar het merendeel daarvan trainde een uurtje in de week en nu staan ze allemaal minstens 4 keer per week op de mat. Toen won je makkelijk 2 partijen voor je echt moest judoën en nu moet je meteen vol aan de bak. Oftwel: kwantiteit kon beter, de kwaliteit is weer hoog !
Dat is al meteen bij binnenkomst te zien. Iedereen is al vroeg aanwezig en merkbaar gespannen. Alle gewichten kloppen, net als alle papieren. In veel gewichtklassen mag iedereen naar het NK, want er zijn maar vier deelnemers of minder, maar de volgorde moet bepaald worden en kampioen van Zuid-Nederland blijft een leuke titel. De medailles zijn ook mooier, als die van je op een NK krijgt, vindt een van de winnaars. Ze gaan er duidelijk voor. Dispensatie vooraf is er voor Jur Spijkers kampioen in de klasse boven 100 kilo in 2015. 
De jongens:
-55 kilo, 5 deelnemers dus halve kompetitie. Kampioen wordt Ennio Mertens, Shintai Halsteren. Hij wint alle 4 zijn partijen op ippon. De 1e tegen Ruben Kruidbos met een linkse o-soto-otoshi, waarvoor wazari en dan maakt hij het af met nog een wazari en een houdgreep. Tegen Benaja Haurissa wordt het een overname uit een offerworp gevolgd door een voetveeg en pas dan volgt de ippon. Ook tegen Siem Vissers en Jeremy Simon wordt het ippon. In die laatste partij laat hij nog eens zien hoe veelzijdig hij is, met o-uchi-gari waarvoor wazari gevolgd door een prachtige tomoe-nage. Zilver is er voor Benaja Haurissa van Berlicum. Ook naar het NK gaan Ruben Kruidbos van Eddie van de Pol en Siemen Vissers ook van Berlicum
-60 kilo, ook 5 deelnemers. Ook Ryan Lo-A-Njoe van JTS wordt kampioen door al zijn partijen met een hele snelle ippon te winnen. Douwe Drabbe, Renzo Leeflang , Arie Storm en Sander Brands verlaten de mat alweer vlot. In de aantekeningen staat 4 keer: niet gezien, snel ! Renzo Leeflang van Eddie van de Pol pakt zilver en Arie Storm van Judo Goes en Douwe Drabbe van Coolen mogen ook naar het NK
-66 kilo, 9 deelnemers, dus dubbele eliminatie. Kampioen wordt Jay Hsia van JTS. Hij wint eerst van Collin van Dijk met een snelle hoge ippon. Vervolgens verslaat hij ook Guensly Hendriks met ippon en mag dan in de finale tegen Luke Nooijen van Eddie van de Pol. Jay krijgt yugo voor een linkse overname, een heupworp en hij maakt de partij af met nog een wazari, Luke Nooijen pakt dus zilver en derde plaatsen zijn er voor Guensly Hendriks van js. van Horssen en Cian Schellekens van jc Berlicum
-73 kilo, weer 5 deelnemers. Tom Meulensteen van JTS begint rustig tegen Paul Roovers. Er vallen wat strafjes en er gebeurd niet zo heel veel, maar tegen het eind valt er ineens een wazari door een heupworp en die wordt meteen gevolgd door nog een wazari. Ook Daan Duijs krijgt wazari en nog een wazari door een techniek die je kunt omschrijven als doorsturen. Ook Jasper van de Oetelaar wordt met ippon verslagen, net als Danny Mutsers. Die laatste partij is snel voorbij. Er valt meteen een wazari door uchi-mata en de ippon volgt ook vlot. Danny Mutsers van Eddie van de Pol pakt zilver. Naar het NK gaan ook Jasper van de Oetelaar van Berlicum en Paul Roovers van Jan de Rooy
-81 kilo, 6 deelnemers en daarom dubbele eliminatie. Mauk Moerman, Judo Goes, wint van Robin Dinther met houdgreep en staat dan al in de finale. Die wedstrijd tegen Martijn van Dalen van Buel Sport wordt op straffen beslist. Iets wat vandaag verder nauwelijks gebeurt. Martijn krijgt 3 keer een shido en pakt zilver. Brons is er voor Liam Mulder van Geelhoed en Robin Dinther en JTS
-90 kilo, 4 deelnemers, dus ze mogen allemaal naar het NK in Nijmegen, maar waarschijnlijk is de loting daar wat gunstiger voor de kampioen Timo Hoedeman van JTS. Zoals dat hoort mag hij eerst tegen clubgenoot Martijn van de Ven. Dat moet in halve competitie anders is er manipuleren mogelijk. Timo wint met wazari door de-ashi-barai. Martijn komt los, maar gaat net niet plat. Martijn pakt uiteindelijk wel zilver. Mark Bogaers gaat er af met een uittilworp, sukuri-nage. Een worp die je zelden in wedstrijden ziet en nog minder vaak, zo fraai uitgevoerd. In de laatste partij tegen Yonathan Stroe vallen wat straffen en een yugo. Mark Bogaers van Makoto Dokotai en Yonathan van Stroe, Berlicum, gaan ook naar het NK
Tot 100 kilo is er geen deelnemer en in de +100 klasse gaat Martin Kip van Buel. Hij is de enige inschrijving.

De Meisjes:
-48 kilo, 3 deelnemers. Amber Gersjens van Spio wint haar beide partijen. De partij tegen Dewy Lo-A-Njoe van JTS is prachtig, maar eindigt helaas wel op strafjes. Dewy wint zilver. Yara Knoops van Eddie van de Pol wordt derde.
-52 kilo. De wel ingeschreven tegenstander van Suzey Nieuwesteeg, JTS, komt niet opdagen. Zij gaat dus als enige in haar gewicht naar het NK.
-57 kilo, 5 deelnemers. Anita Somers van Eddie van de Pol wint al haar partijen. Op papier is die tegen Zoie Moerman het meest lastig. Yugo door harai-goshi. De andere 3 wedstrijden wint ze op ippon. Tegen Lois van Lijssel wordt het een van de leukste partijen van de dag. Lois maakt uchi-mata, wazari en dan maakt Anita ook wazari met ook een uchi-mata. Meteen daarna stuurt Anita Lois door in een aanval en daar zit netjes een been achter en dat is nog eens een wazari. Genevieve Bogers stopt haar partij na een armklem op een arm die waarschijnlijk al geblesseerd was en ook de laatste partij wordt op ippon gewonnen. Zilver is er voor Lois van Lijssel van Berlicum en ook naar het NK gaan Zoie Moerman, judo Goes en Genevieve Bogers, JTS.
-63 kilo, 4 deelnemers. Ze gaan dus alle 4 en de volgorde is Kiara Mulder, Geelhoed en dan Tess van Dooren van Jan de Rooy. Kiara wordt kampioen omdat zij, net als Tess 2 partijen wint en er eentje verliest, maar Kiara wint haar wedstrijden op ippon en Tess met wazari. Onderling wint Tess wel van Kiara. Hoe dan ook u kunt die poule bekijken. De dames zijn aan elkaar gewaagd en zijn allemaal in staat om mooie hoge worpen te maken. Kyra Reumerman ook van Geelhoed en Lisette Zegers worden 3 en 4.
-70 kilo, ook 4 deelnemers. Denise de Korte van Judo Goes wint wel al haar partijen. Senna van Veerdonk belandt in sankaku, die muurvast zit. Tegen Kim Hooi wordt het een wazari en pas tegen het eind van de partij komt daar een yugo bij door een schouderworp en datzelfde doet ze met 5 seconden op de klok nog een keer. De partij tegen Jaimie Roosenbrand wordt ook op wazari gewonnen. Een beenworp. Kim Hooi, Eddie van de Pol, pakt zilver en de andere deelnemers aan het NK zijn Jaimie Roosenbrand, JTS en Senna van Veerdonk, Buel
-78 kilo. Hier is Ilona Lucassen van JTS de enige deelnemer en dat is Cassidy van Boxtel van Jan de Rooy in de +78 klasse. Beide dames kunnen dus zonder voorwedstrijden naar het NK.
Het Nederlands Kampioenschap tot 21 jaar zal op zaterdag 13 februari in de Jan Massinkhal in Nijmegen plaats vinden.

De foto’s zijn al in het album te vinden, of klik hier…..