Sanne Verhagen Nederlands Kampioen

Sanne-VerhagenZilver voor Suzanne Zegers, Genevieve Bogers en Tessie Savelkouls, brons voor Kim Franssen en Cassidy van Boxtel.  De mannen staan met lege handen.

Voorlopig voor de laatste keer een NK in Rotterdam. Voor het eerst in jaren zijn ook de toppers aanwezig, dus als je kampioen wordt, dan ben je ook echt de beste judoka van Nederland.  In het verleden begonnen de gesprekken na afloop, meestal met de zin: zij/hij heeft allerlei privileges, maar hij/zij ontloopt me, want is bang van mij te verliezen en ik heb dus weer bewezen dat ik er sta. Dat was niet leuk. Voor niemand. Nu is het gewoon duidelijk.

Sanne (2e van links) tussen de andere prijswinnaars.

Sanne Verhagen uit Best, van Topsport Zuid is kampioen tot 57 kilo. Duidelijk en overtuigend. Paula Borgonje gaat er simpel af met een armklem ippon. Jullie Kemmink ligt al snel in een houdgreep. En dan de finale. Hilda Jager is een hoofd groter dan Sanne en die lengte zit vooral in beenlengte. Dat is lastig voor een judoka, want je loopt makkelijk op een beenworp. Sanne draait dat om, ze maakt yugo met een beenhaak binnenlangs en kan dan eigenlijk de wedstrijd verder uit spelen, maar dat ligt haar niet zo. Ook Hilda loopt op een mooie armklem en dan is Sanne, zoals vooraf verwacht, kampioen.

Ook de rest van de dagen lopen redelijk voorspelbaar. De mensen met een A status worden gewoon kampioen, de meer recreatieve judoka’s en de talenten missen courage, om dat mooie ouderwetse woord van mijn vriendin (88 jaar) te gebruiken. Vrij vertaald: ze missen lef, moed, dapperheid en gaan vaak wel erg snel richting de mat. Ze streven niet naar een fraaie hoge worp, maar hebben het druk met verdedigen en frommelen om de shido voorsprong te houden. Ondanks alle wijzigingen in de regels is dat toch iets wat moeilijk blijft.

De uitslagen staan op www.jbn.nl, maar er is wel wat meer van te vertellen.

Suzanne met zilver

Suzanne Zegers wint zilver – 48 kilo. In totaal zijn er in die klasse maar 4 deelnemers. Suzanne  begint met een mooie winst tegen Naomi van Krevel. Houdgreep. Vervolgens verliest ze met een shido van Kim Akker, die later kampioen wordt.  Ook tegen Michelle ten Boske is het verschil shido, maar deze keer voor Suzanne. Ze wint voor de derde keer zilver op een NK  senioren en dat is een hele knappe prestatie.

In de klasse tot 52 kilo is er zilver voor Genevieve Bogers. Ook Topsport Zuid. Houdgreep tegen Patricia van Hees en nog eens houdgreep tegen Danique Janssen. De finale tegen Miranda Wolfslag eindigt ook met houdgreep, maar dan voor Miranda.Genevieve-bogers-Kim-Fransen

Kim-FranssenKim Franssen, Eddie van de Pol, wint brons in diezelfde -52 kilo. Het is haar afscheidswedstrijd. Kim is voltijds judoleraar. Ze wil graag een mooi afscheid van haar wedstrijdperiode en met een derde bronzen medaille op een NK slaagt die missie. De enige verliespartij is tegen kampioen Miranda Wolfslag. Ze verliest die partij met een shido verschil.

Zusje Juul, die voor Zuid-Holland op de mat staat wint goud bij de -63 kg.

In de klasse boven 78 kilo is er zilver en brons. Zowel Tessie Savekouls van Topsport Zuid, als Cassidy van Boxtel van Jan de Rooij winnen van Mandy van Weel en van Carmen Hamminga en allebei verliezen ze van kampioene Martine Demkes. Cassidy krijgt ippon tegen, Tessie verliest met yugo. In de laatste partij verliest Cassidy ook onderling van Tessie en daarmee pakt Tessie Savekouls zilver en Cassidy van Boxtel brons.Cassidy-v-Boxtel