Kwalificatie voor NK Judo Senioren

Zaterdag 9 september vond in het Indoor Sport Centrum in Eindhoven het jaarlijkse kwalificatie toernooi plaats voor het NK Judo voor Senioren. Geen judo toernooi met medailles, maar een van de mogelijkheden om je te plaatsen voor het Nationaal Kampioenschap Senioren.

Als je vandaag bij de beste acht hoort mag je, naast de judoka’s met dispensatie, deelnemen op 30 september in Almere. De poules op het NK kunnen dus uit wel 16 deelnemers bestaan, want de absolute top en de junioren, die in deze periode internationaal uitgezonden worden, zijn daar deelnemer. Bij de dames zijn er bovendien in de klassen -48, -78 en +78 minder dan 8 inschrijvingen en ook die hoeven vandaag niet te draaien.

Sommige deelnemers maken er een mooie wedstrijddag van. Er zijn weinig toernooien voor senioren en omdat dit echt uitgedraaid wordt, met veel herkansingen, om echt tot de beste acht te komen, kun je heerlijk veel partijtjes maken. Anderen vinden de plaatsing genoeg, en stoppen, als ze dat bereikt hebben, meteen. Het is dus altijd een vreemde wedstrijddag. Geen prijsuitreikingen naar afloop en je kunt wel gewoon winnen. Het is beslist niet sfeerloos, maar zinderend van de spanning is het ook niet. Er liggen maar 6 matten en daarom wordt slechts een kant van de enorme hal van het Indoor Sportcentrum Eindhoven gebruikt. Dat is wel een fraai gezicht en het publiek heeft een perfect overzicht.

Om half 10 wordt het toernooi geopend met een minuut stilte voor Thomas Korff en Wally van Alphen. Beide mannen waren decennialang belangrijke krachten in de vrijwilligersploeg van Zuid-Nederland en hebben ook buiten dat werk veel voor de Judobond en vooral voor de judoka’s betekent op heel veel vlakken. Het is een geweldig moment, als de minuut stilte absoluut is, in een zaal vol jonge sporters, die staan te popelen om te beginnen. Judo is ook het tonen van respect; ook vandaag.

Piepjong zijn de judoka’s deze keer trouwens niet. De meeste deelnemers zijn duidelijk volwassen en er doen opvallend veel mensen mee van boven de 25 jaar. De dames tot 48 kilo zijn normaal gesproken zelden ouder dan 18 jaar en die hoeven vandaag niet te draaien, maar er lijken ook verder nauwelijks junioren deel te nemen. Bij de weging melden mensen die geboren zijn voor 1995, dat dit hun eerste deelname aan het NKT is en vragen wat hulp.

Het niveau verschil is de hele dag niet echt heel groot. Er zijn veel partijen, waarvan vooraf niemand kan zeggen wie gaat winnen en dat is voor het publiek beslist leuk. Er vallen fraaie ippons en er worden weinig straffen uitgedeeld.

Zoals altijd zakt het NKT aan het eind van de dag een beetje in elkaar. Als je wedstrijden erop zitten, ga je naar huis. Het hoort bij dit toernooi, maar het blijft vreemd.

Via dit NKT plaatsen zich, buiten de judoka’s die vooraf geselecteerd zijn, of dispensatie hebben gekregen, van ons district:

  • Ryan Lo-A-Njoe, Essink -60 kg
  • Jari Vorsenbosch, Berlicum -73 kg
  • Michel Verhagen, Berlicum -100 kg
  • Dewy Lo-A-Njoe, Essink -52 kg
  • Inez Verhoef, Berlicum -57 kg
  • Tess van Dooren, Jan de Rooy -63 kg